Parintii pot opta pentru cursuri online pentru copil, daca acesta are o boala cronica


Elevii cu boli cronice pot alege să facă orele online și pot sta acasă și dacă au rude cu comorbidități. Părinții au nevoie de o adeverință de la medic pentru aceste cazuri. 

Otilia Stângă este mama unui copil cu imunodeficiență primară și se încadrează în categoria celor care ar putea alege să facă ore online. Deși ar fi putut să aleagă acest sistem de predare pentru fiica ei, Otilia a ales totuși să o trimită la școală. Ea spune că nu și-a dorit să îi răpească primele momente din viața de licean fetei sale, așa că se bazează pe faptul că fata va respecta regulile de siguranță impuse de școală. 

Din punctul meu de vedere, cred că este corect pentru că vor fi și părinți de copii cu boli cronice care vor alege să meargă în școli copiii. Atât timp cât este decizia familiei și a medicului curant al copilului, mie mi se pare foarte corect. Proiectul sună destul de bine, dar s-ar putea să fie diferențe foarte mari între ce este pe hârtie și cum va fi totul pus în practică. Țin foarte mult ca normele de siguranță și de prevenție să fie respectate cu adevărat, adică măștile să stea unde trebuie. Cel puțin la liceu, unde vorbim de copii mari, nu cred că vor fi probleme, cu condiția să vină educație și din familie, nu doar din partea școlii, spune Otilia Stângă.

Președintele Asociației „Mame pentru Mame”, Ana Măiță, afirmă că părinții ar trebui să își poată trimite copiii bolnavi la școală, dar doar dacă sunt siguri că măsurile de siguranță vor fi respectate. 

Atâta timp cât decizia este lăsată familiei și familia evaluează cât de riscant este să trimită copilul la școală sau nu, pentru sănătatea familiei, este în ordine. Dar trebuie să existe această posibilitate ca familia să decidă, menționată în mod foarte clar în aceste norme. În momentul în care punem viața și sănătatea în mod firesc pe primul loc, luăm niște decizii grele și aceste decizii grele vin la pachet cu responsabilitatea autorităților centrale ale statului să înțeleagă că nu pot să oblige o familie să-și trimită copilul la școală în condițiile în care nu vor putea să asigure acele norme 100% de protecție, a declarat Ana Măiță. 

Copilul poate fi ținut acasă doar dacă are simptome de COVID-19, dacă are boală cronică sau dacă are în familie rude din grupa de vârstă de risc. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *